Drac de Vilanova i la geltrú

La historia del Drac de Vilanova es remunta a principis del segle XIX, cap al 1830. D’aquest primer Drac només queda alguna petita fotografia i una obra D’Enric Cristòfol Ricart que podem trobar al Museu Victor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

Durant la Olimpiada Popular, amb l’esclat de la Guerra Civil, aquesta figura és abandonada a Barcelona al Poble Espanyol i es perd.

Gràcies al Foment Vilanoví, i després de la guerra civil el Drac de Vilanova reapareix el divendres de Carnaval de 1948 amb un nou aspecte pel Disseny d’Enric Cristòfol Ricart.

Una explosió d’un coet li reventa el cap l’any 1959 i es fa un de nou però el cos es deixa el mateix, al 1981 es cedeix la figura als portants del Coro. Degut a que aquesta està força malmesa, s’encarrega la construcció d’una rèplica a un taller del Nona de Mataró.

La figura “vella” del Drac amb el cos de Ricart (1948) i el cap nou (1959-1981), aquest drac es conserva al Museu Victor Balaguer i aparegué per darrer cop al cercavila d’ofici de 2010 en motiu dels 30è aniversari de la colla de portants.

A principis de la década dels 90 es necesita una nova figura ja que la hi ha desequilibra als portants i és un pel torta. S’encarrega a la companyia de titellaires L’Estaquirot la construcció d’aquesta nova figura basada en el model original de 1830. Així, al 1991, s’estrena la figura actual, feta amb fibra de vidre, més esvelta, dinàmica i resistent, i que es manté fins a l’actualitat.

El Drac del poble – La colla de portants
El Drac de Vilanova i la Geltrú, a diferencia dels altres entremesos de la ciutat que inicialment pertanyien a l’Orde de Sant Antoni, sempre ha estat de titularitat municipal.

En els seus inicis la colla de portants era formada per tres bastaixos que, de manera remunerada, treien el Drac a les cercaviles. Posteriorment, al 1948 el Foment Vilanoví recuperà el Drac durant uns anys, i després tornen a fer-se càrrec portants remunerats.

A la década dels 70, en plena efervescència de la recuperació dels elements folklórics, es crea la Comissió de Recerca i Promoció de la Cultura Popular, formada per vilanovins i vilanovines de vinculats a diferents colles i associacions per tal de donar forma a la Festa Major del futur: obertes, participatives, organitzades per la gent del poble i no per les autoritats com es feia fins aleshores. La Comissió cerca per les diferents entitats socials de la ciutat portants voluntaris que es facin càrrec dels diferents entremesos populars, i així, la Talaia es fa càrrec de Les Mulasses, l’Acord dels Nans, els Bordegassos dels Gegants petits, i el Coro del Drac.

La nova colla de portants neix amb la intenció de recuperar l’esperit i les formes del Drac de 1936, un drac popular i festiu, vinculat estretament al Carnaval. Amb el naixement de La Unió Vilanovina, formada de la unió de l’Acord i el Coro, els nans es cedeixen a l’Agrupació de Balls Populars però la colla de portants del Drac es reforça i s’amplia, i es manté viva i activa fins a l’actualitat.

Esperit carnavalesc

Fotografia del Drac on s’aprecia un recobriment de pintura llampant, ja que es pintà degut a l’aparició en una pel·lícula, posteriorment es pintà també de daurat per sortir a l’Arrivo de Carnestoltes difressat de “drac xinés”

L’esperit carnavalesc del Drac de Vilanova vé d’antic. Algunes de les primeres referències documentades del Drac són de la seva participació a l’Arrivo de Carnestoltes de 1856. Posteriorment hi participà habitualment fins al període de la guerra i la dictadura. Amb la recuperació del Carnaval al 1976, el Drac torna a sortir encapçalant la comitiva de l’Arrivo cada any.

Així doncs, no és d’estranyar que la cessió del Drac durant la seva recuperació al 1979 fos per una de les entitats amb més projecció carnavalera de la ciutat, i que continuà la tradició de fer aparèixer el Drac a l’Arrivo fins a mitjans dels 90.

Fins i tot arriba a apareixer com si fos una gamba durant l’Arrivo de 2015.

Evidentment el Drac apareix també en els actes de Festa Majorde la vila.